- 4 December
- Last update: 26.11.2024
- London 09:29
- New York 04:29
- Sydney 00:29
Finland
University Studies
- RO
- RU
Finlanda are unul din cele mai avansate sisteme de invatamant universitar din lume si ofera peste 400 de programe de Licenta si Master in limba engleza, in 35 de universitati publice.
Prima institutie finlandeza de invatamant superior a fost Royal Academy of Turku, fondata in 1640, pe cand Finlanda era parte al regatului Suedez. In 1828, universitatea si-a schimbat locatia la Helsinki, si a fost redenumita in cinstea tarului rus Alexandru I. La inceputul secolului al XX-lea, au fost deschise inca doua universitati – Universitatea Tehnologica si Scoala de Economie si Management.
Sistemul universitar este de o importanta strategica pentru Finlanda, iar calitatea invatamantului este de un nivel remarcabil. Desi tara are cea mai mica densitate a populatiei din Europa, reteaua de universitati este bine dezvoltata si dispune de infrastructura si dotari moderne. In functie de regiunea in care este amplasata universitatea, studentii pot opta pentru domenii de studiu specifice acestora: tehnologia informatiei, biotehnologia, silvicultura, ecologia, finante sau arhitectura, arta si design. Acestea sunt doar cateva din domeniile in care universitatile din Finlanda exceleaza in plan international.
Studentii straini din universitatile finlandeze beneficiaza de un amplu program de sprijin si consiliere atat in procesul educational cat si viata studenteasca: cazare accesibila in camine studentesti, cluburi si societati cu activitati extracuriculare.
Programe de studiu
Ca si in cazul altor state europene, invatamantul superior in Finlanda se desfasoara in cadrul Universitatilor Teoretice – axate pe studii academice si cercetare, si Universitati Aplicative (UAS) – axate preponderent pe domenii de studiu practic-orientate si competente profesionale.
Registrul actualizat al facultatilor in limba engleza poate fi consultat aici (click pe buton):
Procesul de admitere
Incepe in perioada octombrie-decembrie, in care candidatii confirma alegerea a cel mult 6 facultati la care pot depune simultan si constituie dosarul de admitere, care va fi depus pana la data de 8 ianuarie.
Pentru facultatile cu instruire in limba engleza, candidatii vor include in dosar un certificat TOEFL (scor minim 80), IELTS (minim 6.0) sau Cambridge B2.
Trebuie notat ca, spre deosebire de alte tari scandinave, universitatile finlandeze practica des examene de admitere, la care aplicantul va fi invitat, dupa caz, in Finlanda sau la cea mai apropiata Ambasada a Finlandei. In functie de facultatea la care se aplica, examenele de admitere vor evalua competente numerice, cognitive si/sau comunicare, iar instructiuni detaliate vor fi remise aplicantului in timp util.
Rezultatele admiterii la facultate vor fi anuntate incepand cu ziua de 5 iunie, iar din 17 iulie sunt publicate facultatile cu locuri vacante pentru runda a doua de admitere.
Transfer la alte universitati
Din pacate, transferul direct de la o universitate din Moldova la o universitate din Finlanda nu este posibil, deoarece pot exista discrepante semnificative in program. Admiterea este posibila numai pentru anul 1. Dupa admitere insa, este posibila reevaluarea unei parti din disciplinile studiate anterior intr-o alta universitate si, ulterior, reducerea duratei de studiu.
Taxe de studiu
Studentii care detin cetatenia unui stat membru UE sunt scutiti de achitarea taxelor de studiu, iar cei din afara UE achita o taxa anuala de studiu de cel putin 2.500 EUR.
Angajare in timpul studiilor
Studentilor straini li se permite sa munceasca part-time (nu mai mult de 20 ore/saptamana) in timpul anului academic si full-time in perioada vacantelor. Cautarea unui loc de munca, de obicei, este asociata cu viitoarea specialitate. Salariul mediu pentru studenti este de aprox. 10 EUR/ora.
Fara cunoasterea limbii finlandeze insa este dificil sa gasesti un job. Prin urmare, in primul an de facultate, studentii trebuie sa se bazeze pe sprijinul parintilor. Incepand cu anul doi de studiu, aproape toti studentii reusesc sa se intretina singuri.
In total, studentii de la universitati au mai mult de 4 luni de vacanta in an. Doua luni jumatate in timpul verii, 3 saptamani pentru Craciun, Pasti si vacanta de toamna. Programul vacantelor este flexibil in fiecare an si pot incepe/finaliza pe date diferite. In aceste perioade, studentii pot lucra full-time. Avand un permis de sedere nu este necesara nici o autorizatie speciala de munca.
Alte avantaje
Studentii au 50% reducere la achitarea transportului, precum si acces gratuit la reteaua de internet si salile de calculatoare din campus, biblioteca, cantina, piscina si alte facilitati.
Cazare se ofera in resedinte studentesti. Cei care doresc, pot opta pentru inchirierea unui apartament. Ofertele de chirie sunt afisate regulat pe panourile de anunturi din universitate.
PASI DE URMAT
Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.
О нас
-
ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.
-
DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.
-
Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.
-
Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.