- 4 December
- Last update: 26.11.2024
- London 19:48
- New York 14:48
- Sydney 10:48
USA
School Education
- RO
- RU
Sistemul de invatamant din SUA poate fi considerat pe drept unul dintre cele mai avansate din lume. Impreuna cu scolile britanice, scandinave si elvetiene, cele americane sunt in top-ul listei de preferinte ale studentilor internationali si ale parintilor lor, fiind destinatia academica aleasa de sute de mii de elevi din intreaga lume.
Dezvoltarea conceptelor academice si educationale in America de Nord este strans legata de istoria tarii si de sistemul sau social-politic. Pentru o perioada de timp destul de indelungata, sistemul educational din Europa a fost sub influenta bisericii, pe cand scolile americane s-au dezvoltat in voie pentru a corespunde intocmai cerintelor practice ale unei societati in curs de dezvoltare rapida. Scopurile acesteia au fost educatia unor personalitati puternice, capabile sa gandeasca critic si sa ia decizii corecte in orice circumstante.
Public or Private?
Scolile americane sunt de doua tipuri: private (private sau boarding – scolile-internat) si de stat sau publice (public). Aproximativ 10% din numarul total de elevi americani si 30% dintre cei internationali frecventeaza scoli private. Acestea ofera oportunitati de studii exceptionale, taxele de studii fiind si ele "exceptionale", adica destul de costisitoare, incepand cu 10-15 de mii de dolari pe an, in unele cazuri chiar si pana la 60 de mii de dolari anual.
Scolile private ofera programe de studii pentru elevi cu varstele cuprinse intre 5 si 18-19 ani. Aceaste scoli prestigioase, a caror traditii si valori s-au format in decursul a decenii si chiar secole, acorda o atentie speciala dezvoltarii individuale a fiecarui elev in parte.
Avantajele scolilor private:
– pregatire pentru admitere la cele mai presigioase institutii din SUA si din intreaga lume (MIT, Harvard, Cambridge, Stanford, Princenton etc.);
– o gama larga de activitati extracurriculare: sport, muzica, arte si alte activitati de diversisment;
– plan de studii individualizat – exista diferite niveluri pentru fiecare subiect cu tutori si asistenti personali;
– disciplina, securitate si accent asupra dezvoltarii personale multilaterale;
– cazare in campusuri cu o infrastructura excelenta;
– monitorizarea permanenta a performantelor academice obtinute, cu ocupatii suplimentare care sa asigure succesul academic al fiecarui elev.
Scolile publice ofera educatie gratuita si subventionata pentru cetatenii SUA, iar pentru studentii internationali – taxe mai mici (maxim 15.000 de dolari anual) decat in institutiile private. De obicei, scolile din aceasta categorie sunt frecventate de circa 80-90% din elevii americani si de un numar relativ mic de studenti straini. In SUA exista o varietate destul de mare de scoli publice, unde calitatea instruirii, numarul obiectelor de studiu, echipamentele tehnice si taxele de studii difera considerabil de la una la alta. Nu putem insa afirma ca exista scoli cu instruire "calitativa" sau "necalitativa". Calitatea acesteia se determina in baza criteriilor si cerintelor individuale ale fiecarui elev, precum si ale familiilor acestora.
In general, studentii internationali stau cazati la o familie-gazda, unde acestia au oportunitatea de a se familiariza cu traditiile culturale si traiul de zi cu zi al unei familii americane. Astfel ei se integreaza mai usor in societatea americana si au posibilitatea sa-si aprofundeze cunostintele de limba engleza.
Structura programelor de studii scolare
La fel ca si in multe tari europene, in SUA elevii frecventeaza scoala 5 zile in saptamana. Durata lectiilor este de 5-6 ore pe zi (de la 8:30 pana la 15:30). Anul scolar este impartit in semestre (2 pe an).
Studiile la nivel scolar in SUA sunt divizate in 3 mari categorii:
Elementary School – scoala primara. Invatamantul la acest nivel incepe la 5 sau 6 ani si dureaza cinci ani. Educatia la acest nivel se concentrează pe dezvoltarea individualitatii si autonomiei copilului, precum si dezvoltarea competentelor de baza la scris, citit, muzica, arte plastice, educatia fizica si stiinte naturale. Multe lectii includ proiecte de grup, excursii si concursuri de creatie artistica.
Middle School – scoala secundara (clasele a 6-a – a 8-a) este frecventata de elevi cu varstele cuprinse intre 11 si 14 ani. Invatamantul secundar include discipline cum ar fi stiintele sociale si naturale, limba engleza, matematica si educatia fizica. De asemenea, scolile publice si cele private din Statele Unite ofera elevilor posibilitatea sa-si aleaga subiecte cu studiu avansat (AP sau Advanced Placement), complexitatea carora, de obicei, echivaleaza cu cea a cursurilor incepatoare de colegiu.
Senior High School – liceul (clasele a 9-a – a 12-a), este echivalentul a invatamantului liceal din Moldova. Educatia la acest nivel corespunde celui din scolile europene, unde elevii au posibilitatea de a-si alege profilul de specializare, pe care vor continua sa-l studieze si la universitate.
Sistemul de evaluare a cunostintelor:
In toate institutiile de invatamant, acesta este alcatuit din cinci note in forma literelor alfabetului:
A – performanta excelenta ori exceptionala (un minim de 93% raspunsuri corecte sau criterii indeplinite). A- se ofera elevilor care au acumulat 90%-92%.
B sau B- – performanta peste medie (80%-89%)
C sau C- – performanta medie (70%-79%)
D sau D- – performanta scazuta (60%-69%)
E sau F – performanta scolara foarte slaba (<60%)
In procesul de admitere la universitate (care se initiaza la inceputul clasei a 12-a), se ia in consideratie in primul rand media notelor (Grade Point Average sau GPA) acumulate in decursul claselor a 10-a si a 11-a, inclusiv si a celor acumulate in primul semestru al clasei a 12-a. In aceasta medie sunt intra majoritatea obiectelor de studii in afara educatiei fizice si educatiei pentru sanatate.
Fiecare disciplina studiata in liceu are diferite niveluri de complexitate. Denumirile nivelurilor pot varia de la un stat la altul, insa cele mai raspandite sunt: College Level sau Advanced Placement (AP); Accelerated sau Honors; CPA sau standard; CBP sau essential. Ultimile doua sunt niveluri de pregatire pentru colegiu (College Preparation) A si B. Fiecare nivel se apreciaza in mod diferit. Spre exemplu daca o disciplina la nivel de CPA sau CBP se apreciaza cu nota 4, intr-o disciplina la nivel Accelerated (Honors) un elev poate acumula o nota maxima de 4.3 iar in AP – 4.67. Selectarea elevilor pentru grupurile avansate se efectueaza in baza evaluarii rezultatelor academice acumulate. Pentru nivelul AP elevii sustin examene de admitere. Cele mai prestigioase universitati considera numai elevii cu note nu mai mici de 4.25, ceea ce este posibil de obtinut numai prin intermediul cursurilor avansate sau rezultatelor performante la examenul SAT.
Procesul de examinare:
In afara examenelor scolare obligatorii, elevii, de obicei, sustin unul din urmatoarele examene suplimentare: SAT (Sholastic Assessment Test) si ACT (American College Testing). Acestea determina nivelul pregatirii elevilor pentru studiile universitare si pot fi sustinute oricand in decursul studiilor liceale.
Procesul de Admitere
Procesul de admitere in scolile americane este unul extensiv si complex. Din acest motiv recomandam sa incepeti procesul de aplicare inainte de sfarsitul anului academic in tara de origine sau chiar cu un an inainte de inceperea anului academic pentru care aplicati in SUA. Sustinerea examenelor internationale de limba engleza este obligatoriu, tipul acestora depinzand de scolile selectate.
Aplica pentru un program de studii in aceasta tara, solicita mai multe informatii sau programeaza o discutie cu un consilier educational direct la biroul EXCEL.
Citeste, de asemenea, despre:
Academic Year Abroad – program de schimb academic si cultural, care ofera tinerilor din intreaga lume cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani posibilitatea de a studia 6 sau 9 luni intr-o scoala publica din strainate si de a se familiariza, astfel, cu mediul academic si social al tarii. Acest program reprezinta cel mai eficient mod de a cunoaste cultura, traditiile si limba unui alt stat, de asemeanea, de a calatori, de a trai noi experiente si de a crea deprinderi de viata ce se vor dovedi extrem de utile in viitor.
Programul FLEX (Future Leaders EXchange) – programul de schimb academic, care ofera elevilor (15-17 ani) oportunitatea de a cunoaste oamenii si cultura Statelor Unite ale Americii prin schimbul de experienta, prin frecventarea unei scoli americane ai traind in sanul unei familii-gazda. Mai multa informatie puteti gasi pe site-ul American Councils for International Education.
О нас
-
ETS является неправительственной корпорацией, которая разрабатывает и администрирует международные языковые экзамены TOEFL.
-
DAAD (Германская служба академических обменов) – самоуправляемая организация высших учебных заведений Германии.
-
Неполитическая независимая организация которая представляет Великобританию за рубежом в областях культуры, науки, образования и профессиональной подготовки.
-
Международная некоммерческая организация, призванная продвигать образование и научные исследования во всем мире в рамках международных программ.